Historik

Vadenhög, som numera är en avstyckad gård med en markyta på ca 8000 kvm, har en gång i tiden varit en stor och välmående gård med både djur – kor, tjurar, svin, höns - och mycket mark. Den uppfördes i slutet av 1800-talet men stora delar av den brann runt sekelskiftet. 1914 återuppfördes manbyggnad och ekonomibyggnad.

1996 köpte vi den då redan avstyckade gården av dåvarande ägare Sven-Erik Sandemark. När vi tog över den hade förfallet redan gått långt. Den hade också stått obebodd i 4 år och därigenom förfallit ytterligare. Nu passade detta oss mycket bra för då kunde vi också riva det med gott samvete och med den förre ägarens godkännande för att förverkliga våra idéer och drömmar. FÖR HÄR SKULLE SKAPAS ETT NYTT VADENHÖG!

1996 på vår semester rev vi 'rubbet'. 1997 togs det första spadtaget till det lilla huset och Gösta ”pensionerade” sig för att på heltid bygga. Året efter flyttade jag ner. Vi bodde i husvagn medan vi byggde det lilla huset samtidigt som vi då och då åkte hem till Göteborg för att bo lite bekvämare mellan varven och bada i badkar. 1999 stod det lilla huset färdigt och vi kunde lämna Göteborg helt och hållet, sålde huset, magasinerade allt vi ägde i ”maskinhallen” i det lilla huset (hus 3) och flyttade in på de resterande 45 kvm! I 5 år bodde vi på denna lilla yta inklusive hund och ett antal katter!!! Under tiden byggde vi färdigt hus nr 2 så pass så att vi kunde flytta in våren 2004. Och det var skööönt. Plötsligt kunde man packa upp prylar som man både hade saknat och längtat efter och t o m glömt efter dessa 5 år. Än större var glädjen 2012 när vi kunde flytta in i ”slutmålet”, dvs det grå huset (hus1). Fortfarande har vi en del att göra färdigt, speciellt då i den privata delen, men kommer.....

Vad skulle vi med allt detta till? Det kan man ju undra, eller?

Göstas dröm var en egen verkstad, där han kunde pyssla med sitt. Därav kom hus nr 2 till. Trä och metall/smide i 2 separata rum krävs för detta, och ett garage måste man ha... Men ovanvåningen då? Ja, varför inte inreda lägenheter och hyra ut, det kan väl inte vara en omöjlighet tänkte vi. Så gick diskussionerna i planeringsstadiet och så fick det bli. ...och var skulle vi förvara alla våra grejer, bohag o dyl? Så kom det lilla huset (hus nr 3) till....

Min dröm var en egen väv-verkstad med ett litet café och shop. Och där är jag nu!! Vadenhög Café & Hantverk (eget o andras hantverk) öppnades sommaren 2012. Man kan ju tycka att det har tagit väldigt lång tid att komma så här långt. Faktiskt, så är vi på det 21a året! Men vi har gjort nästan allt själva och då måste det få ta tid... och speciellt morgonpigga är vi ju inte. Kanske man aldrig skall bli helt klar... eller?

Blev Du/Ni nyfikna? Du/Ni är hjärtligt välkomna att besöka oss och ”kolla” in vårt projekt och har vi tid så visar vi er gärna runt i husen.

/Pia och Gösta

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå